Moringa inn i sykelandsbyer og kyllingfôr

10/26/2022

Moringa inn i sykelandsbyer/omsorgssentere

Arne Dragsund fra Jordbruksskolenes Venner (støtteforening til NMS som Moringa-prosjektet er opprettet under) var nylig på Madagaskar for å besøke jordbruksskolene vi samarbeider med. 

Han kunne vise til at småplanter av moringa er blitt plantet i enkelte av sykelandsbyene gjennom «Grønn diakoni»-programmet, både på østkysten og i innlandet. «Grønn diakoni» er et program i Den gassisk lutherske kirke (FLM), hvor jordbruksskolene vi samarbeider med, Tombontsoa og Fihaonana, er sentrale. Organisasjonen "Plant et Tre" i Norge bevilger penger til arbeidet for at menn og kvinner får trening i grønnsaksdyrking og treplanting gjennom jordbruksskolene. Disse blir kalt "hyrder" og tar med seg psykisk syke i Madagaskar ut i grønnsaksåkeren. Lærerne fra Fihaonana og Tombontsoa følger opp arbeidet i sykelandsbyene og gir råd og veiledning til hyrdene. Det er over 100 slike sykelandsbyer på Madagaskar og rundt 30 000 hyrder. Man har erfart at det å jobbe med jorda er god terapi for syke. Vi har hatt et ønske over tid at moringa skulle innføres i dette programmet og er glade for at dette nå er i gang.


Første forsøk på Tombontsoa - kyllingfôr

Selv om effekten av moringa er godt dokumentert i dag, ser vi verdien av å utføre egne forskningsprosjekter. Rektorenes plan er å la agronomelevene gjøre vitenskapelige forsøk med moringa for å kunne tallfeste effekten av å tilsette moringa i fôr til kyr, kylling, geit, svin og talapia-fisk, som gjødsel og som plantevernmiddel. Det er viktig at elevene selv ser fordelene ved å dyrke moringa, slik at de kan bringe kunnskapen videre med troverdighet. Arne kunne vise til at elevene på Tombontsoa har gjort et første forsøk med bruk av 2,5% moringapulver i kraftfôret til slaktekyllinger. En gruppe kyllinger fikk moringapulver i fôret, mens den andre fikk ikke. Gruppen som fikk moringapulver var mye friskere enn de som ikke fikk det, og de vokste bedre. Dette er et spennende forsøk!

Vi tror forskningsprosjektene vil gi oss mulighet til å påvirke viktige beslutningstakere på Madagaskar, slik at vi kan nå målet vårt om å få inn moringa i helse- og skolesektoren.

Fra Ambohimahazo i Antsirabe. Syke er ute i åkeren og arbeider sammen med hyrde
Fra Ambohimahazo i Antsirabe. Syke er ute i åkeren og arbeider sammen med hyrde


Sammen i kampen mot underernæring!
Powered by Webnode
Create your website for free!