Om prosjektet
Prosjektet har til hensikt å bryte sykluser av fattigdom og kronisk underernæring ved å utdanne madagassere i fordelene ved å dyrke og spise moringa og ved plante moringatrær.
Moringa-prosjektet på Madagaskar er til for å bidra i kampen mot underernæring. Madagaskar er ett av landene i verden som er hardest rammet av underernæring. Landet har rundt 28 millioner innbyggere. Nær halvparten av alle barn under 5 år er kronisk underernært, som ofte resulterer i irreversible skader på skjelett og hjerne. Dette binder en hel nasjon i fattigdom. Kosten på Madagaskar består hovedsakelig av ris, som ofte fører til mangelsykdommer.
Moringa er et tre som vokser naturlig på Madagaskar. Treet er i verdenstoppen når det gjelder næringstetthet, spesielt bladene og frøene. Treet har et stort bruksområde og er en ressurs med et stort urealisert potensial. Moringa-prosjektet på Madagaskar ønsker å gjøre moringa tilgjengelig for hele nasjonen. Dette gjøres ved å bygge kompetanse hos ledende jordbruksskoler i landet og ved å plante trær. I et land hvor 80 % av befolkningen lever av jordbruk, er jordbruksskoler viktige institusjoner. De gir oss en inngang til utdanningsinstitusjoner, helsevesenet og kirka i landet. Gjennom dette kan vi nå ut til hele nasjonen.
Prosjektet søker bærekraftige løsninger på noen av Madagaskars komplekse utfordringer. Ved å utruste og gi eierskap til det gassiske folket, ønsker vi å gjøre dem uavhengig av støtte utenfra. Vi tror lokale bønder er de viktigste ekspertene på jordbruk i sine områder, og at gassere vil ha best rekkevidde til å nå sitt eget folk da de kjenner språk, kultur og lokale forhold.
Eksempler på hvordan moringa utgjør en forskjell
Barn fødes ofte blinde på Madagaskar fordi mor mangler A-vitamin under svangerskapet. Moringa inneholder 10 ganger mer A-vitamin enn gulrot gram for gram. Ved å tilsette moringa i kosten kan man hindre at barn blir født blinde.
Underernæring under svangerskap og amming er to av hovedfaktorene til at mange barn får en utsatt start på livet. Ved å gi moringa til gravide og ammende går fødselsvekten opp og morsmelk produksjonen kan dobles!
Prosjektet har følgende fokusområder:
Utdanning
- Bygge kompetanse ved jordbruksskoler
- Bruke kirken for å spre kunnskap om moringa
- Utvikle moringaressurser som kan deles med andre aktører
Treplanting
- Opprette planteskoler for masseproduksjon av småplanter
- Utvikle moringaplantasjer
- Samarbeide med andre treplanteprosjekter
Kvinner og barn
Undervise kvinner gjennom kirkens nasjonale kvinnenettverk
Utdanne speiderbevegelsen i moringa
Få moringa inn i skolemåltider
Psykisk helse
- Forbedre ernæring i psykiatrien
- Bruke treplanting som terapi
- Kurse omsorgspersoner i moringa
